Vad är tamanuolja?

Om du har varit inne i en hälsobutik är chansen stor att du har sett tamanu (Forana) olja tidigare. Tamanuolja extraheras från frön som växer på ett tropiskt vintergrönt träd som kallas tamanu-nöt. Nöter och andra delar av tamanu-nötsträdet har använts medicinskt i hundratals år av vissa asiatiska, afrikanska och Stillahavsö-kulturer.

Fördelar med tamanuolja

Oljan har länge ansetts ha ett antal hälso- och skönhetsfördelar, från sårläkning till friskare hår.

Tamanuolja mot akne

I en studie från 2015 undersöktes tamanuolja från fem olika delar av södra Stilla havet. Man fann att oljan uppvisade hög antibakteriell och sårläkande aktivitet mot bakteriestammar som är inblandade i akne, inklusive Propionibacterium acnes (P. acnes) och Propionibacterium granulosum (P. granulosum). Det finns också bevis för oljans antiinflammatoriska egenskaper. Tillsammans med sin förmåga att döda P. acnes och P. granulosum kan tamanuolja också vara till hjälp vid behandling av inflammerad akne.

Oljan har använts för att framgångsrikt behandla ärr på sjukhus. Många biologiska studier har visat att den här oljan har sårläkande och hudförnyande egenskaper. Den har visat sig främja cellproliferation och produktionen av vissa komponenter i din hud – inklusive kollagen och glykosaminoglykan (GAG) – allt viktigt för läkning av ärr.

Tamanuolja är också rik på antioxidanter, som har visat sig vara fördelaktiga vid behandling av ärrbildning och akne.

Fördelar med tamanuolja för rynkor

Tamanuolja är en aktiv ingrediens som används i många hudvårdsprodukter, inklusive anti-aging krämer. Oljan är rik på fettsyror, som kan hjälpa till att hålla huden återfuktad. Den innehåller också antioxidanter, som bekämpar skador från fria radikaler.

Oljans förmåga att främja kollagen- och GAG-produktion spelar också en roll i anti-aging och hudregenerering.

Slutligen kan tamanuolja hjälpa till att förhindra rynkor som orsakas av solskador. En in vitro-studie från 2009 visade att oljan kunde absorbera UV-ljus och hämma 85 procent av de DNA-skador som orsakas av UV-strålning.

För torr hud

Torr hud är ett tillstånd som ofta behandlas med hjälp av oljor. Tamanu råkar ha ett högt fettinnehåll, så det är troligt att det är mycket fuktgivande för huden.

För hår

Forskare har inte tittat djupt på hur tamanuolja påverkar håret. Den fungerar förmodligen som en fuktighetskräm, men det har inte bevisats. Folk berättar att den kan användas för att bromsa håravfall, men forskare har inte bevisat detta ännu.

tamanuolja forana olja florihana ekologisk

För inåtväxande hårstrån

Inåtväxande hårstrån blir ofta inflammerade och irriterade. Eftersom att oljan har antiinflammatoriska läkande egenskaper är det möjligt att den kan behandla inåtväxande hårstrån. Som en beprövad antiinflammatorisk kan det ha fördelar.

För insektsstick

Vissa människor använder tamanuolja för att behandla insektsstick.

För ärr

Flera studier har visat att tamanuolja har ett antal egenskaper som kan hjälpa hudsår att läka snabbare, minska inflammation och främja kollagenproduktionen.

Tamanuolja användes på sjukhuspatienter i två studier för att behandla resistenta och postoperativa sår. Oljan förbättrade läkningen och ledde till betydligt mindre ärrbildning.

För solbränna och andra brännskador

Vissa människor använder denna produkt för att behandla solbränna och andra brännskador.

Användning

Tamanuolja kan appliceras direkt på huden för hälso- eller kosmetiska ändamål. Den kan också kombineras med krämer, eteriska oljor och andra ingredienser för att skapa dina egna ansikts- och hårmasker, fuktgivare och schampon och balsam.

Biverkningar och försiktighetsåtgärder

Produktetiketter varnar för att svälja oljan och låta den komma i kontakt med ögonen. Företag som säljer tamanuolja varnar också för att använda oljan i öppna sår. Om du har ett stort sår, var noga med att söka behandling från en läkare.

Forskning tyder på att kontakt med tamanuolja kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor. Personer som är allergiska mot trädnötter bör undvika denna produkt, eftersom den härrör från en typ av trädnöt.