Rosmarin är en av våra mest uppskattade örter genom tiderna och har använts i århundraden. Den har vördnats av de gamla romarna, egyptierna och grekerna. Vår kärlek till denna ört och dess eteriska olja har fortsatt genom tiderna. Det är en av de mest populära eteriska oljorna inom aromaterapi.

Vad är rosmarinolja?

Rosmarinolja utvinns ur örten Rosmarinus officinalis och är populär inom aromaterapi, hårvård och matlagning. Den har en mängd goda egenskaper som hårvård, smärtlindrande för ömma muskler och leder samt läkande för huden och kan även hjälpa till att förbättra minnet faktiskt!

Den tillhör myntafamiljen, som inkluderar basilika, lavendel, pepparmynta och salvia.

Rosmarin har alltid haft en speciell plats i västerländska civilisationer. Den användes för bröllopsceremonier, matberedningar, kosmetika och i medicinska örtprodukter. Bland de första som dokumenterade dess fördelar var Paracelsus, den berömda tysk-schweiziska läkaren och botanikern under 1500-talet. Paracelsus uppskattade sin eteriska olja på grund av dess förmåga att stärka hela kroppen. Han trodde att oljan hade förmågan att läka känsliga inre organ såsom lever, hjärna och hjärta.

Hälsofördelar med rosmarinolja:

Idag innehåller många medicinska preparat eterisk rosmarinolja. Dess många väl undersökta hälsofördelar listas nedan:

För hårvård

Regelbunden användning av rosmarinolja kan hjälpa till att stimulera hårsäckarna, vilket gör att håret växer längre och blir starkare och mer motståndskraftigt. Det kan också bidra till att bromsa för tidigt grånande och håravfall. Enligt en rapport i Skin Med Journal hjälper oljan till att öka antalet hårstrån. Studien visade att frivilliga, som led av svårt håravfall, såg en betydande förbättring efter att ha applicerat oljan i bara sex månader. Regelbunden massage av hårbotten med rosmarinolja ger näring åt hårbotten och tar bort mjäll. 

Hudvård

Rosmarinolja används inte i lika stor utsträckning inom hudvård som inom hårvård, men den har starka antimikrobiella och antiseptiska egenskaper som kan hjälpa dig att hantera eksem, dermatit, fet hud och akne. Massage med oljan hjälper till att tona huden och ta bort torrhet. En studie visade att den eteriska oljan, när den regelbundet tillsattes till en fuktighetskräm eller ansiktskräm, visade en signifikant förbättring av hudens åter fuktning och elasticitet.

Det rekommenderas att späda ut oljan med en bärarolja innan den appliceras på huden. Som en koncentrerad olja är den ganska stark, och direkt applicering är mer sannolikt att utlösa en biverkning. Du kan helt enkelt tillsätta några droppar i din fuktighetskräm, kroppslotion eller ansiktskräm i din dagliga hudvårdsrutin. Du kan också lägga till den i bäraroljor som kokosnöt, mandelolja eller olivolja.

Förbättrar den kognitiva funktionen

Rosmarin har traditionellt förknippats med minne och hågkomst. Vetenskapen visar nu att det finns en stark sanning i denna association. En studie visade att både den kognitiva förmågan och humöret förbättrades när man exponerades för den eteriska oljan. Högre koncentration gav bättre resultat. Inte nog med det, testet visade också signifikanta förbättringar i hastighet och noggrannhet. En annan studie med skolbarn visade liknande resultat. Deltagare som exponerats för oljan visade förbättringar i korttidsminnet. Forskare fokuserar nu på att använda eterisk rosmarinolja som ett terapeutiskt hjälpmedel för kognitiva störningar som Alzheimers sjukdom. 

Lindra stress

Känner du dig stressad? Några droppar av oljan i din infusions- eller aromaterapi diffuser kan hjälpa dig att lindra din stress och göra dig aktiv och energisk. En studie som publicerades i tidskriften Psychiatry Research visade att inandning av en kombination av rosmarinolja och lavendelolja under fem minuter avsevärt minskade nivåerna av kortisol (vårt stresshormon) i saliven.

Faktum är att den ofta används inom aromaterapi för att lyfta humöret. I en studie som publicerades i Scientia Pharmaceutica rapporterade frivilliga att de kände sig mer aktiva och fräscha efter inhalationsbehandling med rosmarinolja. Skanningar visade att deras hjärnvågor och autonoma nervsystem ökade efter inandningen.

Stärker immunförsvaret

En samtidig massage och inhalation av eterisk rosmarinolja kan förbättra ditt immunförsvar. Det kan bero på att den höjer kortisolnivåerna, som skyddar kroppen mot oxidativ stress En studie från 2017, som publicerades i tidskriften Cogent Biology, visade att en blandning av eteriska oljor, som inkluderade rosmarinolja, förstärkte kroppens antiinflammatoriska och immunmodulerande responser. Så regelbunden användning eller inandning av oljan i aromaterapisessioner kan bidra till att stärka ditt immunförsvar.

Lindrar smärta

Rosmarinolja har i olika studier visat sig ha en stark potential att lindra smärta.

I en sydkoreansk studie upplevde strokeöverlevare med axelsmärta en 30-procentig minskning av smärtan efter akupressur med blandade oljor som innehöll rosmarinolja. En annan studie tyder på att oljan har antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att lindra smärta. Den används inom aromaterapi för att lindra huvudvärk, muskelsmärtor, reumatism och till och med artrit.

Andra fördelar:

Det finns andra fördelar förknippade med användningen av rosmarinolja, såsom:

Stöd för matsmältningen: Rosmarinolja används ibland i aromaterapi för att bota matsmältningsbesvär, förstoppning och kolik. Labbtester har visat att det kan hämma tillväxten av flera läkemedelsresistenta E. coli-bakterier. Men kom ihåg att det aldrig ska intas oralt.

Avgiftning: Forskning visar att eterisk rosmarinolja avgiftar levern samtidigt som den hjälper till att reglera, skapa och frigöra galla, vilket är en viktig del av matsmältningsprocessen. Den kan eliminera fria radikaler från kroppen och skydda levern mot skador.

Munvård: Flera studier har visat att rosmarin kan vara mycket fördelaktigt för vår munhälsa. De antimikrobiella egenskaperna hos dess eteriska olja är effektiva för att hantera orala patogener. En studie visade att tandkräm som innehöll rosmarinextrakt var effektivt för att behandla gingivalblödning och minska bakteriell plack. Tänk dock på att eteriska oljor aldrig ska intas oralt. Prata med en tandläkare om korrekt administrering

Förebygger herpes: Studier har visat att rosmarinolja har antiviral potential mot Herpes simplex virus-1 som kan orsaka livslånga infektioner. En studie, publicerad i Journal of Acute Medicine, fann att en blandad olja, som innehöll rosmarinolja, var effektiv för att hämma viruset. 

Förbättra blodcirkulationen: En massage med rosmarinolja kan hjälpa till att värma upp kroppen. Det kan förbättra blodcirkulationen och ge smärtlindring. En studie visade att oljeblandningen var mer effektiv än konventionell medicin för att värma upp lemmarna hos en patient som lider av Raynauds sjukdom.

Hälsofördelar med eterisk rosmarinolja – infografik

Rosmarinolja extraheras från den populära örten Rosmarinus officinalis. Den är mycket populär i Medelhavsområdet som en kulinarisk ört.

Användning av rosmarinolja

Det finns många sätt att använda rosmarinolja på. Du kan använda den för aromaterapi eller applicera den i ditt hår alternativt smörja in huden på behövande ställe. För att applicera topiskt, späd det med en bärarolja. Här är några fler förslag på hur du kan använda eterisk rosmarinolja.

För håret

Du kan tillsätta eterisk rosmarinolja tillsammans med bäraroljor som kokosnöt, mandel och jojoba och applicera det i håret. Leta efter naturliga produkter som innehåller rosmarinolja. Du kan lägga till det i hårmasker, schampon och hårbalsam. Du kan göra en hårinpackning genom att tillsätta den i bäraroljor som kokosnöt eller olivolja med lite honung. Det enklaste sättet att använda rosmarinolja är att helt enkelt tillsätta några droppar i sitt vanliga schampo eller balsam.

För huden

När du köper naturliga hudvårdsprodukter, se till att de innehåller rosmarinolja. Du kan också tillsätta några droppar i din fuktighetskräm eller ansiktskräm och blanda. För ett mer naturligt hudvårdsalternativ, tillsätt en droppe rosmarinolja till 1 tesked kokos- eller olivolja och applicera på huden. Applicera inte rosmarinoljan direkt eftersom den är ganska stark.

Massage

Gör din egen massageblandning med eteriska oljor av rosmarin, timjan och citrongräs. Du kan tillsätta denna med en bärarolja som kokos eller jojoba. Den behagliga doften är också uppfriskande till sin natur. 

Aromaterapi 

Rosmarinolja används i aromaterapi för att öka vakenheten och förbättra humöret. Du kan tillsätta rosmarinolja i din diffuser, som den är eller med någon annan olja som du väljer, t.ex. med någon av dessa matchande eteriska oljorna: tallolja eller eterisk citrongräsolja.

För skadedjursbekämpning 

Rosmarinolja är effektiv mot skadedjur som myror och spindlar. Du kan göra en spray med en blandning av andra eteriska oljor, t.ex. pepparmynta och ringblomma. Blanda denna blandning i en liter vatten och en tesked flytande tvål. Häll i en sprayflaska för enkel användning.

Hur man späder rosmarinolja:

Som nämnts ovan bör rosmarinolja aldrig appliceras outspädd. Du måste späda ut det före applicering. För att späda ut, använd den med en bärarolja som jojoba, olivolja, mandel, hampa eller kokosnötolja t ex.

Biverkningar

Som alla andra eteriska oljor bör rosmarinolja också användas med försiktighet. Det ska aldrig appliceras direkt på huden. Eteriska oljor är oerhört koncentrerade, en droppe kan motsvara en liten planta, och direkt applicering kan utlösa biverkningar i kroppen .Det är bäst att prata med en välrenommerad herbalist innan du använder den. Även om det har visat många hälsofördelar i olika kliniska prövningar, rekommenderar vi starkt att du pratar med din läkare innan du använder den som en alternativ behandlingsmetod.

Allergi: Rosmarin eterisk olja kan orsaka allergiska reaktioner, så det bör endast användas om det föreskrivs eller efter noggrann konsultation med din medicinska specialist. Gör alltid ett lapptest innan du applicerar det lokalt med en bärarolja.

Illamående: Eftersom rosmarinolja är flyktig till sin natur orsakar oljan ibland kräkningar och spasmer. Därför är det tillrådligt att vara försiktig när du använder den.

Graviditet: Det rekommenderas starkt att eterisk rosmarinolja inte används av gravida eller ammande kvinnor. Överdriven användning av oljan kan till och med leda till missfall eller funktionshinder hos fostret.

Viktig info! Det kan vara giftigt om det tas oralt.