Finns det skillnaden mellan Rosenkvarts och Jordgubbskvarts? Vissa kristaller har liknande utseende och användningsområden – såsom Jordgubbskvarts och Rosenkvarts. Båda är vackert rosa och står för kärlek. Om det är svårt att välja bör du alltid ta den du dras till mest. Men om du vill ha mer kunskap om de olika stenarnas egenskaper för att kunna arbeta mer effektivt så ger vi dig mer information här. Låt oss även beskriva skillnaderna i färg, form och mönster med mera. 

Rosenkvarts Jordgubbskvarts skillnad kristaller och stenar villoeco blogg

Ursprung och kemisk sammansättning

Båda stenarna tillhör mineralfamiljen kvarts och består av kiseldioxid. De består även av järnmalm, vilket skapar den rosa färgen. 

Jordgubbskvarts finns i Ryssland och Mexiko, medan Rosenkvarts är vanligare och finns över hela världen – vanligast i Sydafrika, Madagaskar och Namibia.

Utseende

Rosenkvarts är ljusare och jämnare i färgen, utan glitter. Jordgubbskvarts glittrar däremot och har ofta mer liv i färgen med ljusare och mörkare partier. Den kan dock vara lika ljus som rosenkvarts. 

När det gäller transparens kan båda stenarna vara genomskinliga till ogenomskinliga.

Rosenkvarts Jordgubbskvarts skillnad kristaller och stenar villoeco blogg

Hårdhet

Båda stenarna är relativt hårda och har en hårdhet på 7, på Mohs hårdhetsskala. Skalan avgör hur reptålig stenen är – en sten kan skrapa alla andra stenar med en lägre poäng. Som referens kan nämnas att talk är 1 och diamant är 10.

Kvarts är med andra ord relativt tålig och passar bra att använda i smycken och andra föremål.

Skötsel

Även om stenarna är relativt tåliga rekommenderar vi att du varsamt hanterar stenarna för att undvika skador.  

Rengör gärna dina stenar under kranvatten och om det behövs kan du använda en trasa och även lite rengöringsmedel. Torka därefter stenarna. Även om det inte kommer att orsaka driekta problem rekommenderar vi inte att du låter stenarna ligga i blöt, eftersom det kan göra dem spröda.

Förutom att fysiskt rengöra stenarna kan du också rensa dem från negativa energier, som de absorberar. Du kan exempelvis rena stenarna varje månad om du vill du ta bort dessa energier. Efter rengöringen rekommenderas att du också laddar upp stenarna för att se till att de är fulla av positiv energi. 

Jordgubbs- och rosenkvarts kan renas och laddas upp i månljus eller med hjälp av renande kristaller som selenit och klar kvarts. Stenarna kan också lämnas i rent saltvatten i några minuter för att stämma av dem till sin ursprungliga vibration, men återigen, var försiktig då detta kan orsaka skador på lång sikt.

Lämna inte någon typ av kvarts i solen under långa perioder, eftersom de kan blekna när de utsätts för direkt solljus. Låt dem dock gärna laddas i solen i 15-30 minuter. 

Metafysiska egenskaper 

Den liknande sammansättningen och färgen på dessa stenar innebär att de också har liknande egenskaper. Det finns dock vissa skillnader.

Båda stenarna är förknippade med hjärtchakrat, vilket innebär att de ger lugn och frid och är bra för att vårda romantiska relationer. Fysiskt sett sägs både Rosen- och Jordgubbskvarts hjälpa till med hjärtsjukdomar och cirkulationssystemet i allmänhet. Stenarna hjälper också till att lindra ryggsmärtor, stress och spänningar.

Jordgubbskvarts används mest för styrka och positivitet, medan Rosenkvarts är en mer mild sten som hjälper till att lugna sinnet och förbättra produktiviteten. Fysiskt sägs Rosenkvarts även hjälpa till vid infertilitet och stressrelaterade besvär.

Chakra

Stenarna harmoniserar och balanserar energier. Både Jordgubbskvarts och Rosenkvarts är förknippade med hjärtchakrat. 

Chakran är de olika energipunkterna i våra kroppar. Det finns 7 stycken, var och en av dem är kopplad till en viss del av våra liv. Varje chakra kan kopplas till kristaller eller ädelstenar genom deras färger och egenskaper.

  • Rotchakrat representeras av svart/rött och ligger vid ryggradens bas. Detta chakra är relaterat till stabilitet.
  • Sacralchakra representeras av orange och ligger under naveln. Chakrat är förknippat med känslor och sensualitet.
  • Solar Plexus Chakra representeras av gult och ligger ovanför naveln. Detta chakra är relaterat till intellektet.
  • Hjärtchakrat representeras av grönt/rosa och är beläget i bröstområdet. Detta chakra är förknippat med kärleksfullt och känslomässigt helande.
  • Halschakra representeras av blått och är beläget i slutet av halsen. Detta chakra är förknippat med kommunikation och konkreta dialoger.
  • Tredje ögonchakrat representeras av indigo och ligger mellan ögonbrynen. Chakrat är relaterat till andlighet.
  • Kronchakrat representeras av vitt och ses som vår koppling till det gudomliga.
eteriska oljor meditation yoga villeoco blogg

Styrande planet 

Jordgubbs- och Rosenkvarts är båda förknippade med Venus, kärlekens planet. Venus styr hur vi förhåller oss till andra och vårt förhållande till materiella ägodelar. Den är också kopplad till känslor och romantiska relationer.

Några egenskaper som du kan arbeta med genom att använda dessa stenar är medkänsla, tålamod och känslighet.

Koppling till stjärntecken

Vem som helst kan använda båda dessa stenar, men vissa stjärntecken är särskilt förknippade med dem.

Jordgubbskvarts är inte en födelsesten. Den är dock förknippad med Venus, vilket gör den till en användbar sten för Oxen och Vågen, som båda styrs av planeten. Den kommer att hjälpa dessa tecken inom områden som kärlek, empati och medkänsla.

Skorpioner kan också dra nytta av denna sten. De är hårt arbetande och ambitiösa människor, men kan ibland vara envisa. Jordgubbskvarts hjälper tecknet att omfamna förändringar och hitta nya perspektiv och möjligheter. 

Rosenkvarts är inte heller officiellt en födelsesten, men förknippas ofta med januari månad. Stenen är därför förknippad med Stenbockar som är födda den månaden.

Element

Jordgubbskvarts är associerad med luftelementet. Detta element representerar kunskap, visdom och intellekt. Människor som är associerade med detta element är goda kommunikatörer, anpassningsbara, öppensinnade och förlåtande. De är också positiva och kreativa människor. Om du känner att du kan behöva lite hjälp på dessa områden kan Jordgubbskvarts hjälpa dig att ansluta dig till detta element.

Rosenkvarts förknippas med elementen vatten och jord. Vattenelementet representerar intuition och känslor. Jordelementet är förknippat med jordförankring och praktiska saker. Människor med detta element är pålitliga och hårt arbetande. Kristaller som drar energier från detta element kommer att jorda och stabilisera energier.

Användning

Det finns många olika sätt att använda Rosenkvarts och Jordgubbskvarts på, exempelvis som smycken och inom meditation.

  • Smycken: Jordgubbskvarts och Rosenkvarts används oftast i smycken för att främja hälsosamma kärleksrelationer och självkärlek. Stenhängena kan också hjälpa till att återställa förtroende och harmoni i brutna relationer. Att bära dessa smycken lugnar också dina känslor. Se till att alltid bära dem på huden, så nära det associerade chakrat som möjligt. För dessa hjärtchakrastenar är ett långt halsband perfekt.
  • Meditation: Stenarna används också ofta i meditation för kärleks- och relationsrelaterade frågor. Du kan meditera över Jordgubbs- och Rosenkvarts (och alla andra hjärtchakrastenar också för den delen) för att hitta en ny partner.

Bästa kombinationerna

För att få ut det mesta av arbetet med kristaller kan det vara otroligt fördelaktigt att para ihop och kombinera kristaller med liknande egenskaper. På så sätt kan de förstärka och förbättra varandra. Nedan hittar du några intressanta alternativ.

Låt oss börja med det självklara: Jordgubbskvarts och Rosenkvarts är den ultimata kombinationen för kärlek. Den här kombinationen hjälper dig inte bara att hitta kärleken utan hjälper dig också att älska och acceptera dig själv. Dess energier är inriktade på att hitta ditt sanna jag, självvärde och att sätta dig själv först. Detta är en bra kombination när du känner dig kritisk mot dig själv. Den eliminerar negativt självprat och initierar en känsla av tillfredsställelse.

Jordgubbskvarts kan också användas tillsammans med smaragder för att vårda hjärtesorg. Kombinationen ökar din förmåga att lita på, förlåta och få inre frid.

Rosenkvarts kan kombineras med ametist för kärlek och relationer. Kombinationen lindrar också stress och ångest. Kombinationen är också bra för att hitta sin identitet och för självkärlek. Ametistgeoder kan användas för att ladda upp rosenkvartskristaller.