Har du hört talas om maskroskaffe? Snart vet du mer om vad det är samt vilka hälsomässiga fördelar det kan ge. 

Vad är maskroskaffe?

Trots namnet är det tekniskt sett inte kaffe. En liknelse är alla olika slags tesorter som du säkert har hört talas om – såsom kamomill, pepparmynta och hibiskus. Dessa är egentligen inte te, eftersom de inte innehåller växten Camellia Sinensis (te). Orden ”kaffe” och ”te” har helt enkelt applicerats på andra växter.

Anledningen till namnet maskroskaffe är att smaken påminner om kaffe. När maskrosroten rostas är smaken lika god som kaffe, men utan dess syra och beska.  

Efter två års odling skördas maskrosroten och därefter torkas, hackas och rostas den.

Fördelar

Maskroskaffet är inte bara gott utan har dessutom hälsomässiga fördelar! Drycken innehåller stora mängder betakaroten, magnesium, kalcium, järn och zink. I kombination kan dessa neutralisera fria radikaler i kroppen och arbeta på cellnivå för att minska risken för många kroniska tillstånd. 

Maskroskaffet är väldigt kalorisnålt: max 25 kalorier per portion, vilket är nästan ingenting. Maskroskaffe är dessutom koffeinfritt. Koffein är en stimulerande kemisk förening som finns i exempelvis riktigt ”kaffe” och ”te”. 

Det finns tre speciella medicinska egenskaper som vi vill lyfta upp:

  • Bra för leverhälsan. Detox med örter har blivit mycket populärt under de senaste åren. Vissa örter kan hjälpa till att minska skadliga gifter i kroppen. Ett exempel är maskroskaffe! Studier har visat dess olika hälsofördelar. Bland annat fann man i en djurstudie, publicerad i Journal of Pharmacy and Pharmacology, att intag av maskroskaffe ökade ett avgiftande enzym. OBS! Vid leverproblem bör man alltid bör uppsöka läkare. 
  • Viktminskning. Som redan nämnts är maskroskaffe en dryck med få kalorier, vilket förstås är bra. Dessutom har det visat sig ha effekt vid kroppens nedbrytning av fett. I en koreansk studie publicerad i Journal of Nutrition Research and Practice fann forskarna att maskroskaffe hämmar bukspottkörtellipas – ett enzym som frigörs under matsmältningen för att bryta ner fett. Flera andra studier har visat liknande resultat med effekter mot fetma. OBS! Givetvis gäller det först och främst att ha en sund livsstil med bra kost och regelbunden motion.  
  • Frisk hud. Visste du att huden är kroppens största organ? Den kräver därmed stor omsorg för att må så bra som möjligt. Maskroskaffe är antiinflammatoriskt och kan därmed bidra till en frisk hud. Ett vanligt hudproblem är akne, som här kan förbättras. Enligt en studie publicerad i Toxicological Research minskade maskroskaffe aknerelaterade inflammationer samtidigt som den ökade hydrering och kollagenproduktion. En annan japansk studie visade att maskroskaffe har kraftfulla anti-aging-egenskaper som kan minska rynkor. Vad mer kan man önska av en morgonkopp?

Försiktighet

Vissa personer som är allergiska mot växter i tusenskönafamiljen (t.ex. prästkragar, ringblommor eller krysantemum) och kan även reagera på maskros. Personer med njur- eller leverskador kan behöva undvika maskroskaffe för att undvika komplikationer. Samma sak gäller för personer med högt blodtryck då det höga innehållet av kalium kan påverka blodflödet. Gällande konsumtion under graviditet finns det ännu för lite forskning, så rådet är att vara försiktig. 

Sammanfattning

Maskroskaffe är med andra ord bra för kroppen på många olika sätt. En kopp av denna goda dryck är ett alldeles utmärkt sätt att både starta och avsluta dagen. Koffeinfritt och fullproppat med vitaminer och mineraler. Det kan förbättra leverhälsan, hjälpa till vid viktminskning och hålla din hud ungdomlig.