Celluliter är benämningen på fettansamlingar som trycker mot bindväven under huden. Celluliter uppträder ofta på lår, mage och runt stussen. Celluliter gör att hudytan ser ojämn, gropig och rynkig.

Celluliter är mycket vanligt. Mellan 80% och 90% av alla kvinnor som genomgått puberteten har celluliter. Mindre än 10 % av männen har celluliter. Genetik, kön, ålder, mängden fett på kroppen och hudens tjocklek avgör hur mycket celluliter du har och hur synliga de är. När du blir äldre förlorar huden sin elasticitet, vilket kan göra celluliterna tydligare. Viktökning kan också göra celluliterna mer framträdande. Även om personer med fetma har uttalade celluliter är det inte ovanligt att mycket magra personer märker av celluliter.

Vad är den främsta orsaken till celluliter?

Man vet inte exakt vad som orsakar celluliter. Celluliter bildas när de fibrösa band som förbinder huden med den underliggande muskeln dras åt på ett oregelbundet sätt. Denna åtstramning drar ner huden och det normala fettlagret under huden trycks uppåt. Resultatet blir att huden får ett gropigt utseende.

Det är inte heller känt varför celluliter är vanligare hos kvinnor än hos män. En teori är att det beror på de band som förbinder huden, underhuden (hypodermis) och de djupa muskellagren. Hos män korsas de fibrer som utgör bindvävsbanden med varandra. Hos kvinnor löper fibrerna som utgör bindvävsbanden åt samma håll och är lika långt ifrån varandra (parallella). Parallella band kan visa rynkor bättre än korsade band.

En annan teori är att högre halter av hormonet östrogen kan orsaka celluliter. Celluliter uppkommer ofta när kvinnor producerar mer östrogen, vanligtvis under tonåren eller graviditeten.

Är det möjligt att bli av med celluliter?

Människor med alla kroppsformer har celluliter. Det är naturligt, men det ser rynkigt eller gropigt ut på grund av hur fettet trycker mot din bindväv. Det går inte att helt bli av med celluliterna, men det finns sätt att minska och släta ut dom och förbättra deras utseende till viss del.

Hur blir man av med celluliter?

En kombination av motion, kost och behandlingar kan minska uppkomsten av celluliter. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) har också godkänt flera behandlingar mot celluliter, bland annat Cellfina®, Cellulaze® och Qwo®. Dessa kan förbättra utseendet av groparna på din hud.

Kosmetiska kirurger använder också en rad olika behandlingar för att tillfälligt minska celluliterna. Dessa behandlingar inkluderar:

  • Djupgående massage för att stimulera, släta ut och puffa upp huden.
  • Akustisk vågterapi för att bryta upp celluliter med ljudvågor.
  • Laserbehandling för att göra huden tjockare.
  • Fettsugning för att avlägsna fett. Det handlar dock om djupt liggande fett, inte nödvändigtvis celluliter.
  • Mesoterapi, där en nål injicerar läkemedel i celluliterna.
  • Subcision, där en nål som förs in under huden bryter upp hårda band som orsakar celluliter.
  • Krämer och lotioner som innehåller koffein eller 0,3 % retinol.
  • Spa-behandlingar, som tillfälligt kan göra celluliterna mindre synliga.
  • Vakuumassisterad exakt vävnadsfrigöring för att skära bort vävnad och fylla ut ojämnheter i huden.
  • Radiofrekvens, ultraljud, infrarött ljus eller radiella pulser för att värma upp huden.

Vi har testat 2 olika anti-cellulite kroppsoljor som finns att köpa på Villoeco Hälsokostbutik eller www.villoeco.se Här kommer en liten beskrivning på vardera produkt!

Weleda Kroppsolja Cellulite Oil Birch

Dofterna av nyutslagna björklöv och uppfriskande citrus noter får en att drömma om de första vår tecken i Norden och en evigt solig sommar vid Medelhavet. En fröjd för kropp och själ. Oljan smälter in skönt och smidigt i huden, den lämnar en mjuk och behaglig känsla efter sig, dock kan lite av oljan stanna som ett skyddande lager på huden som kan ta en stund innan den sjunker in ordentligt. Cellulite Birch Oil känns närande för kropp och sinne och skapar en lätt åtstramande känsla och lämnar en oehört fräsch doft efter sig. För bästa resultat bör du torrborsta dig och duscha ljummet innan du smörjer in dig med cirklande kraftfulla rörelser, så intensivt som känns behagligt för dig, gärna i riktning mot hjärtat.

Hjälper kroppsoljor mot celluliter? Efter ett par veckors användning dagligen av produkten känns huden smidigare och mer elastisk!

Använd Birch Cellulite Oil från Weleda regelbundet för att reducera och förebygga celluliter. Oljan är effektiv mot celluliter och ger huden spänst och elasticitet. Innehåller björklövsextrakt, vetegroddsolja och aprikosolja och har en uppfriskande doft från grapefrukt och citron.

Evergetikon Kroppsolja mot Celluliter med Enbär & Svartpeppar

Fullkomligt älskar denna kroppsolja! Den är sannerligen effektiv och håller vad den lovar.

Den har förförande och upplivande dofter av enbär, svartpeppar och grapefrukt med undertoner av cypress, bergamott, söt apelsin och lavendel. Svårslagen kombination. De sistnämda doftnoterna kan hjälpa till att stabilisera känslomässig obalans, höja humöret och samtliga eteriska oljor i denna kropps olja hjälper till att få igång blodcirkulationen och faktiskt även matsmältningen. Svartpeppar och grapefrukt är särskilt effektiva för att stimulera mikrocirkulationen och hjälper att lossa fettceller lokalt. Enbär bidrar med utrensande och energigivande egenkaper och kan hjälpa vid utmattning och stress!

Denna fantastiska oljeblandning innehåller E-vitamin som ökar hudens elasticitet och stärker hudens motståndskraft! Med andra ord är detta en riktig superblandning av eteriska oljor och renaste mandelolja som smälter in i huden med lätthet utan att lämna någon hinna efter sig.

Smörj gärna in dig efter dusch eller bad med cirklande rörelser i riktning mot hjärtat. Verkar också smärtlindrande för ömma muskler och är välgörane vid träningsvärk.

Hjälper kroppsoljor mot celluliter? Efter en månads användning av oljan flera gånger i veckan på utvalda ställen på kroppen ( stuss, lår och midja ) är skillnaden märkbar! Huden känns smidigare, fastare och härligt återupplivad. Kan varmt rekommendera denna ljuvliga oljeblandning från Kreta!