Håret

Håret betyder så otroligt mycket för vår personlighet och ett frisk hår bidrar till vår utstrålning. Det är förstås viktigt att vårda håret för att behålla glansen, elasticiteten och tjockleken – både här och nu men också långt upp i åldern. Det är värt att börja i tid.

Håret växer i olika faser: en tillväxtfas (under ca 3 år) och därefter en kort övergångsfas (i några veckor) och slutligen en vilofas (i ca 3 månader). Efter vilofasen faller hårstrået av. Ungefär 85-90% av huvudhåret är i en tillväxtfas och växer ca 1 cm i månaden.

Det finns mycket som påverkar håret och dess kvalitet. Inre faktorer som kost och stress påverkar kanske mer än du tror – det är faktiskt sant att man kan få grått hår av stress. Yttre faktorer påverkar givetvis också. Sol, saltvattenbad och stylingprodukter kan slita på håret medan vårdande och naturliga hårvårdsprodukter kan stärka håret och bidra till bättre elasticitet.

Håravfall

Det är helt naturligt att tappa hår och normalt tappar vi ca 100 hårstrån om dagen. Det kan låta mycket, men faktum är att vår hårbotten har ca 100.000-150.000 hårstrån. Ibland kan man dock tappa betydligt mer än 100 hårstrån om dagen, vilket kan bero på olika faktorer såsom stress, infektioner, näringsbrister, läkemedel eller hormonrubbningar. Även det naturliga åldrandet gör att vi kan förlora ca 20-30 % av håret.

Den vanligaste orsaken till håravfall är ärftlig och drabbar främst män. Det som händer då är att det manliga könshormonet DHT hämmar hårsäckarna vilket leder till håravfall utan att nytt hår växer ut. Detta kan börja redan i 20-30-årsåldern. Ärftligt håravfall hos kvinnor, som inte är lika vanligt, inträffar oftast först i övergångsåldern.

Hur kan vi minska håravfall?

Om håravfallet beror på livsstil (kost och stress) går det att komma tillrätta med problemet så att hårtillväxten kan återgå till det normala. Ärftligt håravfall kan inte förhindras, utan då fokuserar man istället på att fördröja håravfallet genom att behålla befintligt hår och främja tillväxten av nytt hår.

Näringsrik mat: Håravfall kan bero på näringsbrister, så det är viktigt att äta bra mat för att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Järnbrist är ett exempel som kan ge håravfall, särskilt hos kvinnor. Se gärna till att äta mat som är rik på järn – exempelvis lever, kött och gröna grönsaker. C-vitamin underlättar kroppens upptag av järn, så ät gärna C-vitaminrika livsmedel såsom olika grönsaker, frukter och bär. Protein behövs för hårtillväxten och finns mer eller mindre i nästan alla livsmedel, men det kan vara värt att tänka på om du äter en ensidig eller proteinfattig kost. Proteinrika livsmedel är bland annat ägg, kött, fisk och baljväxter. Zink, biotin (vitamin B7), folat/folsyra (vitamin B9) och kobalamin (vitamin B12) är också viktiga för normal hårtillväxt.

  • Zink finns bl.a. i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat.
  • B7 finns bl.a. i lever, äggula, havregryn och vetegryn.
  • B9 finns bl.a. i gröna bladgrönsaker, baljväxter, broccoli, blomkål, jordgubbar och hallon.
  • B12 finns främst i animaliska livsmedel, som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

Minska stress: Vid en stressig period i livet kan vi tappa mer hår, vilket beror på att stress gör att håret går från tillväxtfas till vilofas mycket snabbare än vanligt. Vi kan då tappa mycket hår samtidigt. Det är viktigt för hela kroppen med vila och återhämtning och det gäller att försöka hitta balansen i livet. Hårsäckarna kan då återgå till sin vanliga produktion. Efter en stressig period som orsakat håravfall kan det dock ta flera månader innan det märks att håret växer normalt igen.  

Naturliga hårvårdsprodukter: Undvik onödiga kemikalier och välj så naturliga produkter som möjligt. Undvik hårvårdsprodukter som innehåller konserveringsmedel (parabener) och starka sulfater, såsom natriumsulfat. Sulfater löser fett, vilket gör att de ofta används i schampo, men problemet är att de tar bort hårbottens viktiga skydd som kan leda till irritation. Kroppen försöker kompensera med mera talg, vilket gör att håret blir ännu mer fett och hårbotten blir ännu mer irriterad.

Rosmarinolja: Studier visar att rosmarin stimulerar hårtillväxten och minskar klåda i hårbotten. Rosmarin har antiseptiska, läkande och stimulerande egenskaper som är gynsamma för hårbotten. På så vis lindras irritation och hårbotten kan läka. Studier visar att rosmarinolja har god effekt på den ärftliga typen av håravfall (AGA) och är ett naturligt alternativ till läkemedel som kan ge oönskade biverkningar.

Studier:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35044013/

Salvia: Sedan urminnes tider har salvia varit mycket populärt för att stärka håret och förhindra håravfall. Denna ört innehåller höga mängder beta-sitosterol – en 5-alfa-reduktasförening, som är mycket effektiv vid behandling av manligt håravfall. Salvia är även gynnsam för irriterad hårbotten. Enligt studier har örten antimikrobiella egenskaper som kan användas för att behandla hudinfektioner.

Studier:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360007/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7301722/

Produkttips: Evergetikon Tonic schampo mot håravfall. Ett schampo med naturliga ingredienser, helt utan kemiska tillsatser. Innehåller Rosmarin och Salvia som har bevisad effekt mot håravfall.

Hårvårdsprodukter

Olika hårvårdsprodukter är bra för olika hårtyper. Därför finns det en mängd olika produkter på marknaden – för torrt, fett, färgat, blont, rakt eller lockigt hår. Vissa är bra mot mjäll och andra mot håravfall. Några är miljövänliga, andra är veganska, eller både och.

Vi vet att rätt sorts produkt kan göra otroligt stor skillnad.

Vårt viktigaste råd är att först och främst välja så rena produkter som möjligt, dvs att de innehåller så stor andel naturliga ingredienser det går. Alla produkter från Evergetikon innehåller minst 99% av naturliga ämnen.