Även om du inte tillåter ditt barn att äta godis kan d ändå få i sig massor av dolt socker från mat som man aldrig skulle tänka på som söta. Potatischips, guldfiskkex, yoghurt, äppelmos och flingor kan innehålla mycket av dolt socker.

Även om ditt barn aldrig äter sötsaker kan det dolda sockret i “hälsosamma” livsmedel lätt få barnet att överskrida den rekommenderade dagliga gränsen. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att du inte får i dig mer än 10 % av ditt dagliga kaloriintag från fritt socker (detta inkluderar tillsatt socker). Mindre än 10 % av en kost på 2 000 kalorier motsvarar ungefär 6 teskedar eller 25 gram socker per dag. De fortsätter med att konstatera att hälsofördelarna ökar om du håller den totala mängden under 5%.

Så vad är tillsatt socker? Hur vet man om det finns i ett livsmedel?

Hur är det med alla andra typer av socker som folk påstår är nyttigare, som honung, lönnsirap och kokossocker? Är de verkligen bättre?

Är allt socker okej?

Socker är inte bara dåligt. Det är en typ av kolhydrat som kroppen snabbt bryter ner för att använda som energi, tillverka proteiner eller lagra. Du behöver naturliga källor för att överleva. Dina hjärnceller och röda blodkroppar kan bara använda glukos (en typ av socker som finns i växter och honung) för energi. Det innebär att utan naturliga källor till glukos skulle du bokstavligen dö!

Om du äter socker i mejeriprodukter, frukt och grönsaker får du också i dig alla andra näringsämnen som är bra för dig. Ett exempel är kalcium från mejeriprodukter, som är viktigt för friska tänder. Frukt och grönsaker innehåller fibrer som saktar ner matsmältningen och minskar de skadliga effekter som för mycket socker kan ha på din kropp. Krispiga frukter och grönsaker hjälper faktiskt till att rengöra tänderna medan du tuggar på dem.

Dolt socker i mat villoeco blogg

Vad är tillsatt socker?

Problemet börjar när du tillsätter någon typ av socker, oavsett om det tillsätts av tillverkaren, kocken eller konsumenten. Det innebär att all honung eller sirap som du lägger på maten eller i ditt kaffe eller te betraktas som tillsatt socker. Fruktjuice är också en källa till gratis socker eftersom du har tagit bort fibern.

Vissa människor hävdar att melass, agave, lönnsirap, honung eller kokossocker är bättre för dig än vitt bordssocker. Vissa av dem innehåller näringsämnen eller har ett lägre glykemiskt index, vilket innebär att ditt blodsocker inte stiger lika mycket, vilket minskar risken för diabetes.

Alla dessa typer av socker består dock av varierande mängder sackaros, glukos och fruktos, exakt samma typer av socker som finns i vitt socker och majssirap med hög fruktoshalt. (Sackaros är helt enkelt en kombination av glukos och fruktos).

Tips för att minska sockret

En av de mest användbara sakerna du kan göra är att lära dig läsa en livsmedelsetikett. Det finns många olika namn på socker. Ingredienserna listas efter mängd, så om en typ av socker står högt upp på listan kommer det att finnas mycket av det i livsmedlet.

Byt till märken som har färre, eller inga, tillsatta sockerarter. Tänk på att bara för att noll gram socker anges under näringsfakta betyder det inte att det verkligen inte finns något socker. Det kan fortfarande finnas mindre än ett gram socker.

Istället för att äta smaksatt havregrynsgröt, yoghurt, granola etc., välj en vanlig version utan tillsats av socker och använd frukt, kryddor och extrakt för att smaksätta dem. Kanel, kryddnejlika och muskot är underbara kryddor som ger smak och lite sötma, liksom vanilj-, mandel- och hasselnötsextrakt.

Om du försöker ta bort allt socker från ditt barns kost på en gång kan du få det svårt. Gör långsamma förändringar så kommer de att vänja sig vid mindre sötma utan att det märks lika mycket. Så småningom kommer de att äta mycket mindre socker.

Om ditt barn är tillräckligt gammalt för att förstå kan du låta honom eller henne hjälpa till med förändringen. Låt barnet hjälpa dig att titta på innehållsförteckningar och välja livsmedel utan tillsatt socker. En känsla av delaktighet i processen kan hjälpa barnet att samarbeta.

Var en förebild. Ett barn är mycket mer benäget att följa med i förändringen om du också är en del av den.

Om du har tid och energi kan du försöka göra hemlagade versioner. Vanligtvis innehåller mer bearbetade livsmedel mycket större mängder dolt socker.

Istället för kex, chips och förpackade livsmedel kan du äta frukt, grönsaker, nötter, frön och ost. (Var noga med att kontrollera etiketterna. Även förpackade jordnötter och solrosfrön kan innehålla tillsatt socker).