Vilka kosttillskott är extra viktiga att ta på vårkanten?
Våren kommer med stormsteg, dagarna blir ljusare och solen värmer ordentligt. Vi längtar ut och tillbringar allt mer tid utomhus. Men vi får ej glömma att förse kroppen med viktiga näringsämnen som den behöver för att upprätthålla optimal hälsa och ett starkt immunförsvar. Särskilt under skiftningen mellan vinter och vår florerar det extra mycket virus och baciller ( förkylningar, magsjuka mm ) som vi kan försvara oss mot genom att stärka upp kroppens system och upprätthålla ett optimalt immunförsvar!
Som vi vet är våren dessutom den tid på året som pollenallergi (hösnuva) blir värre och ger upphov till eländiga symtom som påverkar vårt välbefinnande och våra dagliga aktiviteter negativt. Därför är det viktigt att vi tar hand om oss själva lite extra under denna perioden på året. Det gör vi genom att tillföra kroppen tillräckligt med näringsämnen och vitaminer för att vi ska kunna vistas utomhus, andas den friska luften och njuta av vårsolens värmande strålar! Viktiga näringsämnen under våren? Vilka kosttillskott är extra viktiga att ta på vårkanten?
Omega-3-fettsyror
Omega-3-fettsyror, även kända som hälsosamma fetter, är essentiella fetter. Eftersom kroppen inte kan producera dem själv är det viktigt att hålla intaget i balans då de har många hälsofördelar och är livsnödvändiga för ett antal funktioner i kroppen.

Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA är två essentiella fettsyror som främst finns i fet kallvattensfisk som sill, makrill och sardiner, medan en annan omega-3-fettsyra, ALA (alfa-linolensyra), endast finns i vegetabiliska källor som nötter och frön. Enligt EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bidrar omega-3-fettsyror till normal hjärn- och hjärtfunktion, till normal synförmåga och till normala kolesterolnivåer i blodet. Förutom många hälsofördelar är omega-3-fettsyror kända för att ha potenta antiinflammatoriska egenskaper, vilket har visats i tidigare studier De kan också ha en skyddande effekt mot allergirelaterad inflammation.
För dem som inte äter mycket av dessa livsmedel som är rika på omega-3-fetter rekommenderas det starkt att ta det i tillskottsform, t.ex. fiskolja eller algolja för vegetarianer och veganer.
D-vitamin
Under de tidiga vårmånaderna är det fortfarande viktigt att hålla D-vitaminstatusen på topp tills vädret blir mer stabilt och varmt. Men också för att vi ska kunna utsätta oss för solen bättre och kunna ta in det naturliga D-vitaminet från solljuset under sommarhalvåret mer effektivt. Det är känt att D-vitamin bidrar till normal absorption/utnyttjande av kalcium och fosfor, viktiga näringsämnen som behövs för att bibehålla starka ben och tänder, stödja normala kalciumnivåer i blodet, bibehålla normal muskel- och immunsystemfunktion.

Eftersom D-vitamin kan lagras i kroppen kan ett intag av endast 2 portioner fet fisk per vecka eller ett dagligt D-vitamintillskott (särskilt om du har ett begränsat intag av fet fisk) förse kroppen med tillräckligt med D-vitamin för att tillgodose kroppens behov.
Livsmedelskällor som är rika på D-vitamin är fet fisk t.ex. lax, tonfisk, makrill, champinjoner, ägg (äggula) och D-vitaminberikade livsmedel, t.ex. komjölk eller mejerialternativ.
C-vitamin

C-vitamin är en potent antioxidant som spelar en viktig roll i människokroppen eftersom den är involverad i många metaboliska reaktioner och ger imponerande hälsofördelar. De immunologiska fördelarna med C-vitamin har studerats i många årtionden och har kopplats till att förkorta varaktigheten av säsongsbetonade hälsoproblem som främjar andningsfunktionen, bihåle- och hudhälsan. Tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter kan C-vitamin stärka kroppens naturliga försvar och skydda cellerna från fria radikaler, vilket bidrar till att förebygga oxidativ stress och gör det möjligt för kroppen att bekämpa inflammation. C-vitamin är inte bara känt för sin antioxidativa förmåga, utan är också ett naturligt antihistamin, vilket kan vara särskilt användbart under våren för dem som lider av allergisk rinit, även kallad hösnuva.
C-vitamin kan tas antingen i form av kosttillskott eller genom att äta rikligt med vegetabiliska livsmedel som broccoli, brysselkål, paprika, potatis, bär och citrusfrukter.
B-vitaminer
Tillskott av B-komplex rekommenderas eftersom B-vitaminer utför ett brett spektrum av kroppsfunktioner och är särskilt viktiga för att upprätthålla normala energinivåer och ett friskt nervsystem. B-vitaminerna fungerar som koenzymer i energimetabolismen och hjälper till att omvandla energi från kolhydrater och fett eller bryta ner aminosyror och transportera energiinnehållande näringsämnen i kroppen.

Vitaminerna B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B3 (niacin) bidrar till nervsystemets normala funktion, medan vitaminerna B6 och B12 bidrar till produktionen av röda blodkroppar och till att hjärnan fungerar som den ska. Ett annat skäl till att se till att du får i dig tillräckligt med B-vitaminer är att B-vitaminer är vattenlösliga vitaminer och därför lätt kan utsöndras i svetten genom huden, särskilt om du har ett arbete som utsätter dig för värme eller om du tränar intensivt.
Du kan få i dig B-vitaminer naturligt från livsmedelskällor genom att äta fullkorn, kött, ägg och mejeriprodukter, baljväxter, frön, nötter, frukt och mörka bladgrönsaker eller ta dem i form av kosttillskott, som vanligtvis innehåller ett komplex av alla viktiga B-vitaminer i ett piller.
Zink
Zink är ett spårämne som reglerar många kroppsfunktioner och ger ett brett spektrum av hälsofördelar, i synnerhet spelar det en avgörande roll för att upprätthålla immunsystemets normala funktion. Zink bidrar till immunförsvaret på flera olika sätt, men framför allt aktiverar zink enzymer som bryter ner proteiner i virus och bakterier, vilket gör att de får svårare att sprida sig.
Baserat på vetenskaplig forskning har zink visat sig spela en roll för att upprätthålla andningsfunktionen i bihålorna och skydda cellerna från oxidativ stress; därför är det särskilt viktigt att säkerställa ett optimalt intag för att stödja den allmänna hälsan under våren.
Zink kan tas i form av kosttillskott (pikolinat- och citratformer är kända för att ha högre upptag) och finns naturligt i många livsmedel, särskilt kött, fågel och skaldjur som är rika på zink. Vissa vegetabiliska livsmedel som baljväxter och fullkornsprodukter som vete, quinoa, ris och havre är också bra källor till zink, men de innehåller också växtämnen – fytater eller fytinsyra (finns mest i fullkornsprodukter, inte raffinerade spannmål) som kan störa näringsupptaget, och därför kommer de troligen att ge mindre zink, men de är betydligt bättre att välja på grund av deras höga kostfiberinnehåll.
Magnesium

Magnesium är den fjärde vanligaste mineralen i vår kropp, där ca 60 % lagras i skelettet och resten i mjukvävnader. Magnesium är inblandat i mer än 300 biokemiska reaktioner runt om i kroppen. Mineralet bidrar till nervsystemets normala funktion, energigivande ämnesomsättning, proteinsyntes, muskelkontraktioner, bidrar till elektrolytbalansen, har en roll i celldelningen och främjar ben- och tandhälsan. Vår kropp behöver magnesium för att fungera hälsosamt och upprätthålla optimal hälsa och välbefinnande, både fysiskt och psykiskt.
Magnesium finns naturligt i många livsmedel, inklusive baljväxter, nötter, frön, fullkorn, gröna bladgrönsaker, berikade spannmål, mejeriprodukter och finns också i tillskottsform, såsom tabletter, kapslar eller sprayer.
För att stärka ditt immunförsvar bör du vara uppmärksam på ha ett tillräckligt intag av viktiga näringsämnen och vitaminer. Intaget genom den dagliga maten är möjligt genom en hälsosam och balanserad kost. Men särskilt under vintermånaderna eller tiden därefter behöver immunförsvaret boostas lite extra! Då kan det stödjas med ett extra intag av högkvalitativa kosttillskott.
På så sätt kan vi fylla luckor i kosten och förebygga bristsymtom eller andra hälsoproblem. Och njuta av våren i fullt ut i en frisk, glad och stark kropp!