Ametist har i alla tider varit mycket uppskattad för sin fantastiska skönhet och legendariska förmåga att stimulera och lugna sinnet och känslorna. Enligt dagens klassificering är ametisten en halvädelsten, men genom historien har den många gånger ansetts vara en ”eldsten” – en ädelsten lika värdefull som en diamant.

Utseende och ursprung

Ametist är en sorts kvarts som finns på många platser runt om i världen. Den bildas som genomskinliga, slutna kristaller i alla möjliga storlekar, som geoder, kluster och som långa enskilda slutna kristaller. 

Ametist består av kvarts som innehåller Mangan. Olika mängder järn gör att den lila färgen varierar – från blek rödviolett till djupt violett. Den kan vara genomskinlig eller ogenomskinlig. Stenens färg kan blekna i direkt solljus, vilket kan vara bra att känna till. 

ametist
upptäck ametist
ametisk sten
kristaller och stenar

Egenskaper

Andligt

Upptäck Ametist – en speciell sten för andlighet och ger en koppling till det gudomliga. Den är känd för att lugna sinnet och inspirera till ett förbättrat meditativt tillstånd. 

Ametist har en hög inre frekvens som renar auran från all negativ energi. Den skapar en skyddande sköld av ljus runt kroppen, vilket gör att man kan förbli klar och centrerad samtidigt som man öppnar sig för andlig vägledning.

Kristallen är mycket gynnsam för att stilla sina tankar i bön och meditation. Den uppmuntrar till att överlämna sig till det som är större än en själv för att få en viss förståelse för hur universums krafter kan styra och vägleda ens liv. Håll enstaka ametistkristaller eller små kluster i vänster hand (avslutningen mot armen) under meditationen för att dra in ametist-energi i kroppen. Stora kluster av ametist är idealiska för meditationsaltaren eller som koncentrationsobjekt för att träna sinnet att vara centrerat och lugnt medan medvetenheten är fokuserad på den objektiva världen.

Ametistfärgen stimulerar den högsta vibrationen i det tredje ögat och att placera en ametist direkt över detta område leder till ett lugnt meditativt tillstånd som stillar det medvetna tänkandet och vägleder sinnet mot djupare förståelse.

Kreativitetshöjande

Ametistens förmåga att expandera det högre sinnet ökar också ens kreativitet och passion. Den stärker fantasin och intuitionen och förfinar tankeprocesserna. Den hjälper till att ta till sig nya idéer, omsätter tankar i handling och förverkligar projekt. Då ametist hjälper till att förstärka kreativiteten är den perfekt för konstnären, kompositören, uppfinnaren och poeten. Ha gärna en ametist där du vill att kreativiteten ska flöda.

Helande

Ametist är en av de mest effektiva kristallerna för att läka människor, växter och djur. Kristallen har helande egenskaper som kan hjälpa till fysiskt, känslomässigt och andligt. Ametist är en exceptionell kristall att bära på kroppen, för användning i helande ritualer och att ha i sin närhet för att förbättra sin omgivning. Den är väldigt bra i energihealing och för att balansera chakran. Meditation med ametist rekommenderas också starkt.

Ametist är särskilt stödjande för den emotionella kroppen och för de som är överarbetade eller stressade. Den lindrar den mentala oro som leder till fysiska spänningar och huvudvärk och den är en utmärkt kristall för att lugna dem som tenderar att vara hetlevrade och lättretade.

Naturliga opolerade ametister eller geoder är särskilt användbara när de placeras där växter inte vill växa eller djur vägrar att sitta. Den motverkar också negativa jordenergier under byggnader eller på andra ställen som känns fientliga.

Den kan ge tröst till den som sörjer förlusten av en älskad person. Dess närvaro kommunicerar att det inte finns någon död, bara övergång och förändrade former. Den uppmuntrar till att släppa sorgen och glädja sig åt att en älskad persons ande befrias från den fysiska kroppens begränsning. Ametist, som kallas “själsstenen”, hjälper till att förstå och ansluta sig till själens eviga existens och initierar ens egna djupa själsupplevelser. Det är en idealisk kristall att hålla i eller meditera med under dödsupplevelsen, för en annan eller en själv, vilket gör det möjligt att släppa den fysiska kroppen med större lätthet, trygghet och frid. Det är en perfekt sten att ge i gåva till dem som lider av obotliga sjukdomar eller att använda som förberedelse inför en medveten dödsupplevelse.

Lugnande

Ametist är en special sten som har en lugnande förmåga och kallas därför “naturens lugnande medel”. Stenen minskar stress och nervositet och kan lindra hyperaktivitet hos barn och djur. Den underlättar överföringen av signalerna i hjärnan. 

Ametist skyddar mot psykiska attacker, paranormala skador eller illvilliga önskningar och återför energin tillbaka till universum efter att ha omvandlats till positiv, kärleksfull energi. 

Ametist lindrar även sömnlöshet. Lägg den gärna under kudden eller madrassen eller gnugga moturs mot pannans mitt för att bota sömnlöshet och istället stimulera trevliga drömmar. Den är särskilt effektiv vid barns återkommande mardrömmar och rädsla för mörkret och kan hjälpa till att lindra hemlängtan.

Ametist är en utmärkt sten för diplomater, förhandlare och affärsmän. Den lugnar ilska och hett temperament och ger en klar fördel i situationer där det krävs debatt. Bär eller håll en ametist för att få in andliga insikter i kombination med intellektuella resonemang. 

Framgång

Ametist är välkänd som en talisman för fokus och framgång. Förutom att den kan användas som en tur- och välståndskristall kan den minska tendensen till spelberoende, dåliga investeringar samt dåliga vanor. Den är ett utmärkt hjälpmedel för att sluta röka, dricka och använda droger. Den bidrar med styrkan som behövs för att frigöra sig från beroendeframkallande. Att placera en ametistkristall på naveln tros skydda en person från berusning, och i kombination med andra behandlingar som rådgivning hjälper den till att bota missbruk.

Relationer

Ametist är en symbol för Sankt Valentin och för trogna älskare. Den heliga Valentin tros ha burit en ametistring graverad med bilden av Amor. Ametist kallas också för “parets sten” och ger kraft och mening i relationer.

Rening

Rena gärna stenens energier då och då genom att hålla den under rinnande vatten under en kort stund. Det är en fördel att placera opolerad ametist i närheten av andra kristaller för att ladda dem.

Månadssten

Om du är född i februari har du tur! Ametist är den traditionella födelsestenen för dem som är födda i februari månad. 

Ametist har alltid förknippats med februari – den månad som romarna tillägnade Neptunus, sin vattengud. Det är därför ingen överraskning att den är den traditionella födelsestenen för den månaden. Det är den heliga Valentins och den trogna kärlekens sten och den betecknar kyrklig värdighet som biskopens sten. Den bär på energin från eld och passion, kreativitet och andlighet, men bär också på logiken från måttlighet och nykterhet.

Talismaner och Amuletter

I den antika världen var ametist en skyddsamulett som bars runt halsen på egyptiska dignitärer när de reste utanför sina större städer. De trodde att den skyddade dem från personligt förräderi och bakhåll.

Ametist är en talisman för kyrklig värdighet och andligt skydd och är biskopens sten. Den bärs fortfarande på den katolska biskopens andra finger på höger hand. Det är en talisman för fokus och framgång, som används i meditation, för att öka kreativiteten och förfina tankeförmågan.

Feng Shui

Ametist utnyttjar eldenergi, vilket är energin för entusiasm, värme, ljus och aktivitet. För det första är den Yang till sin natur. För det andra är det energin för värme, handling, känslor och passion.

Eldenergin är traditionellt förknippad med det södra området i ett hem eller rum, och med området för berömmelse och rykte i din bostad. Använd dess energi för att ge ditt liv den skjuts det behöver för att förbättra din ställning i samhället och inom din familj. Upptäck en ny sten – Ametist!

mörk ametist, kristaller, stenar

Ametist

20-30 mm, mörk, trumlad

Ametist är en riktigt stark, beskyddande och andlig sten med helande energier. Det är en av de mest spirituella stenarna och den är mycket användbar vid meditation och ritualer. Den är starkt läkande och renande.